Diversiteit en Contrast

De 20ste eeuw zit vol met tegenstellingen. Een tijd van vrede en van oorlog. Van nationalisten tot wereldburgers. Van verzuiling tot ontzuiling. De lijst is eindeloos. Ook muzikaal gezien is de 20ste eeuw een roerige tijd. Nog nooit waren er zoveel verschillende stijlen en stromingen naast elkaar te horen. Van behoudend naar vooruitstrevend, volksmuziek, jazz, filmmuziek. Met het loslaten van één algemene muziekstijl komen er, naast de ‘standaard’ kamermuziekensembles, ook steeds meer onconventionele samenstellingen op, waaronder de combinatie van fluit, hobo en klarinet.

Reden voor Dividivi3 om de muziekgeschiedenis in te duiken en een programma samen te stellen waarbij veelzijdigheid de boventoon voert. De originele composities voor ons ensemble laten we natuurlijk schitteren in dit programma, maar er zullen ook veel arrangementen klinken. En om de diversiteit van het ensemble te benadrukken zullen de drie dames elk een solowerk ten gehore brengen om hun eigen instrument in de schijnwerpers te zetten.
We laten onze muzikale 20ste  eeuw 10 jaar eerder beginnen, met de Arabesken van Debussy. Deze impressionistische componist was zijn tijd vooruit en de twee arabesken die hij schreef, geven een mooi beeld van zijn schilderachtige muziek. Buitelende noten in het abstracte “Aanloop en Sprongen” van Louis Andriessen. Jazzy melodieën van Malcolm Arnold worden in een traditioneel divertimento vertolkt. Minimalistische melodieën door de jazz pianist Chick Corea. Om dan te eindigen met de zwoele tango’s van Piazzolla.

Foto Bas Oosterwal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C. Debussy – Syrinx
Fluit solo

C. Debussy – 2 Arabesques, arr. Jaap Wisselink
Fluit; hobo/althobo; basklarinet

L. Andriessen – Aanloop en Sprongen
Fluit; hobo; klarinet

A. Dorati – La cigale et la fourmie
Hobo solo

M. Arnold – Divertimento
Fluit; hobo; klarinet

–pauze–

S. Nichifor – Carnyx
Basklarinet solo

A. Pärt – Vater Unser, arr. Rieneke Brink
Fluit; althobo; basklarinet

C. Corea – Children’s songs, arr. Paloma de Beer
Fluit; hobo/althobo; basklarinet

A. Piazzolla – Histoire du tango, arr. Max Knigge
Fluit; hobo/althobo; basklarinet